Dag 4 och 5: Återhämtning och färd i österled

21 Jul

Den fjärde dagen av Kånka 2.0 innebar sovmorgon och lite lugnare tempo för scouterna. Hela dagen tillbringades runt Osbysjön och det var uppskattat.

Det var ju några trötta scouter som i måndags slutligen nådde Ebbarp och Osby scoutstuga. Paddlingen hade varit spännande och krävande och vandringen likaså. Lägerbålet under kvällen hölls av Acke och Cissi och var mycket uppskattat, men där försvann nog de sista krafterna. Därför passade det väl med en lugnare dag under tisdagen.

På förmiddagen blev det tryckning av lägertröjor och bad i Osbysjön. Lunchen som bestod av pannkakor lagades och åts och under eftermiddagen besöktes av Upptäckarna BRIO:s Lekoseum i Osby. Även Äventyrarna och Utmanarna hängde i ”stan” under eftermiddagen och utförde med bravur en stadskamp, som gick ut på att ta reda på en massa olika om det som finns här, t ex frisörer, körskolor, resebyråer, biografer, restauranger och skulpturer. Under tidiga kvällen blev det SM i polettduschning (så få som möjligt) borta på campingen några hundra meter från stugan. Rena och fräscha scouter gick slutligen till sängs i vindskydden nedanför Ebbarpsstugans fina röda gavel.

Mycket prylar blir det...

Det blev onsdag och återigen dags att röra på ekrarna. Upptäckarnas Gröna och Gula Patrull begav sig österut till Hjärtasjön, i närheten av Lönsboda. På vägen visade sig en väg visat sig var oförbar trots att motsatsen uppgivits av bonden Kornström vid rekning av förtruppen. Gudrun eller Per hade förvandlat delar av den till kalhygge, varför patrullerna fick ta en omväg. Omvägen blev större än beräknat eftersom kartan var lömsk och man kom faktiskt tillbaka i cirkel – oj, tur att vi hade trossvagnen i närheten som kunde spana ut rätt väg och dessutom leverera vatten och lite käk. Slutligen framåt halv sex kom man fram till Hjärtasjön och det blev snabbt en favoritlägerplats, troligen pga badplatsen som trots sitt bruna vatten erbjuder större djup än 2 dm 15 meter från stranden.

Patrull Blå (Äventyrarna) riktade styrena mot en ort vid namn Romperöd strax norr om Glimåkra. Markägaren hade anvisat oss en mycket speciell plats benämnd ”tippen på ändarången”, ungefär. Detta är en platå med god utsikt över omgivningen och  resultatet av ett gammalt stenbrott. Det har dock hörts vissa klagomål från lägret eftersom det var svårt att köra ner tältspiken i marken pga dess stenighet. Men utsikten är fin, man är ifred och har tillgång till sjö så överlag måste intrycket var mycket positivt!

Romparöd

Patrull Röd (Utmanarscouterna) hade idag en paddeldag. I arla morgonstund (för en utmanare = 10.30) startade vi från Visseltofta och tog Helgeån söderut. Detta är samma sträckning som Blå och Gul/Grön paddlat tidigare men skillnaden är att Röd tog hela sträckan (förutom Kornberga-Visseltofta) på en dag. På ganska lugna vatten njöt man av den fina naturen samt vattenkrig. Några få korta forsar erbjud lite action men inget av det svårare slaget. De som fastnade lite extra mycket i forsande vatten var ledarna Axel och Jens som tydligen inte ser så bra som de gjort i yngre år… 😉 Stenen kom snabbt och plötsligt och där hoppade man av kanoten i lårhögd. I övrigt gick allt mycket smidigt och solbrända och något möra i armarna mötte de en tidig kväll.

I morgon bär det av mot Hultet, vår slutliga lägerplats. Ska bli trevligt det med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: